Domácí automatizace a chytrá domácnost – možnosti a potřebné způsoby zabezpečení

Domácí automatizace a chytrá domácnost – možnosti a potřebné způsoby zabezpečení

Sdílejte

smart home 2769210 640

Chytré domy a byty jsou stále populárnější po celém světě, také v Česku. Inteligentní osvětlení, elektronické systémy ovládání zařízení a mnoho dalších možností jsou velkým komfortem, ale vyžadují účinnou ochranu. Jaký je nejlepší způsob, jak se chránit?

Zabezpečení a ochrana systému chytré domácnosti

Pokud již rozhodnutí o koupi systému pro chytrou domácnost padlo, je na čase udělat ještě jeden důležitý krok – systém řádně zabezpečit. V první řadě byste si měli pořizovat pouze renomované KNX produkty. Nejoblíbenější z nich je standard KNX, ke kterému lze připojit téměř jakékoli zařízení. Systém KNX je otevřeným evropským standardem v oblasti inteligentních domů a budov. Zajímavostí je, že vznikl v roce 1987. Sloužil na samém počátku jako systém, který umožňoval šetřit elektroinstalaci ve velkých provozech. Dnes se používá pro plnou automatizaci domácností, vícegeneračních budov a velkých kancelářských budov.

Spouštěcí software, i když je atraktivní, může být nejzranitelnější. Většina uživatelů inteligentních systémů nevyužívá všechny možnosti zabezpečení. Dodatečné šifrování dat, aktualizace, změna hesel a internetových pásem jsou jen některé z činností, které jednoduše musíte provést. Vyplatí se také dodatečně zabezpečit internetovou síť, protože je to „brána ke dveřím“ inteligentního systému. V dnešní době je zabezpečený přístup k sítím Wi-Fi a WPA2 jednoduchý, ale účinný. Oddělit můžete i dvě samostatné Wi-Fi sítě – jednu pro více počítačů, na kterých se provádějí bankovní operace apod., druhou pro zbytek domácí elektroniky. Skrýt můžete například SSID což není nic jiného než název sítě vysílané routery umožňujícími přístup k internetu. Když v oblasti vyhledáte dostupné připojení, uvidíte SSID sítě v domácnostech nebo na veřejných místech.

Rate this post
Sdílejte