Zútulněte svůj domov! Máme pro vás 4 tipy

Zútulněte svůj domov! Máme pro vás 4 tipy

Sdílejte

a88b1be2 0bd5 46ca 9981 6a76748a1330

Domov není jen místo, kam se večer vracíme z práce – domov nás naplňuje pocitem sounáležitosti a bezpečí. Doma se chceme cítit dobře, sami sebou a přejeme si, aby z něj čišel klid a pohoda. Proto si ho vybavujeme nejrůznějšími dekoracemi, fotografiemi a jinými pro nás důležitými předměty. Pokud jste se ale čerstvě nastěhovali, nebo tolik nemáte cit pro estetiku, můžete tápat v tom, jak pocit útulnosti navodit. Jak proměnit podlahu, strop a čtyři stěny v ten bezpečný domov, po kterém toužíte? Svíčkou, dekou nebo květinou? Nebojte, jsme tu, abychom vám poradili.

Nenechávejte prázdné stěny

Prázdnota na stěnách může způsobovat i prázdno v duši. Nebo přinejmenším vzbuzuje takový podivný chlad a odtažitost. Stěny můžete skvěle využít pro skladování věcí ve skříňkách a policích, ale především jsou prostorem pro vaši soukromou galerii.

Ať už se vám líbí Van Gogh, fotky lesa, nebo plakáty se souhvězdími, či s Batmanem, jsou jasným otiskem vaší osobnosti – toho, co máte rádi. A když se obklopujeme věcmi, které máme rádi, cítíme se dobře. Takže neváhejte stěny místností ozdobit uměním, které je vašemu srdci nejblíže. Pokud tvoří přímo někdo z vašich blízkých a vy si vystavíte jeho dílo, budete mít pocit, jako by tam byl stále s vámi.

Oblíbené knihy na poličkách mají podobný efekt, jako obrazy. Jsou vašimi tichými společníky, bránou do zcela neznámých světů a odráží, kým vlastně jste. Mimoto vypadají opravdu dobře.

Vdechněte domovu život

Doma máme zpravila spoustu věcí, tedy neživých předmětů. Pokud domovu dodáte nějaký život, vnesete do něj úplně novou energii a pocit útulnosti. Květiny – ať už ty v květináči, nebo čerstvé ve váze – jsou přesně ten živý element, který váš domov harmonizuje. Nejen že jsou krásnou dekorací, která vám pomůže udržovat čerstvý vzduch, ale neustále se proměňují (rostou nebo chřadnou) a doslova žijí v místnosti spolu s vámi. Určitě si můžete pořídit i domácího mazlíčka, který bude mít podobný (a ještě silnější) efekt. Jen péče o něj bude výrazně složitější.

Zahřejte tělo i duši

Tkaniny. Jsou hřejivé, jsou krásné, příjemné na dotek a jsou jedním z nejsilnějších prvků pro zútulnění domova. Hmat je někdy podceňovaný lidský smysl, ale stejně jako si oko potrpí na estetiku, sluch na harmonii a chuť na dobroty, hmat chce být v kontaktu s příjemnými materiály, a to tkaniny jsou. Umístěte proto do svého domova tkané kusy nábytku – jako pohovky a křesla. A doplňte je dekoracemi jako jsou polštáře, deky a koberce.

Koberce a deky dodají vašemu domovu teplo doslovně i obrazně. Chundelatost máme tolik spojenou s předáváním tepla, že nás zahřeje už pouhý pohled na ni. Spolu s polštáři navíc deky a koberce evokují měkkost a pohodlí. To všechno jsou prvky, které dohromady vytváří pravý pocit útulnosti.

Mnoho lidí si potrpí i na závěsy, které jsou hezkou dekorací, ale také vám poskytují soukromí.

Vyberte správné světlo

To nejdůležitější nakonec. Z našeho pohledu totiž při zútulňování hraje největší roli světlo. Jak asi víte, rozlišujeme studené a teplé. Studené světlo je bílé až s modrými podtóny. Dobře funguje, pokud chcete zůstat vzhůru, tzv. „modré světlo“ které vyzařuje třeba z displejů a monitorů, do mozku totiž posílá signál, že je stále ještě den, a tudíž máme zůstat vzhůru. Ve vašem pracovním koutku je tedy asi v pořádku.

Jinak ale pocit útulnosti a domácí pohody navodíte žlutým světlem, které je méně agresivní, hřejivé a působí dobře na psychiku. Lampičky, lustry nebo světelné řetězy tedy volte tak, aby vydávaly žluté světlo.

Ze všeho nejútulnější je ale oheň. Asi za to může nějaký pradávný pud jeskyních lidí, ale sedět u ohně a dívat se do plamenů je lepší než prášek na uklidnění. Krb nebo svíčky tedy vašemu domovu dodají tu pravou atmosféru. Svíčky navíc můžou různě vonět a snadno je rozmístíte všemožně po bytě.

Protože je svíčka jedním z oblíbených dárků a častou dekorací, seženete jich na trhu obrovské množství, včetně takových, které odráží, co máte rádi a kdo jste. Svíčky se zvířaty, s květinami, se jmény nebo se symboly znamení zvěrokruhu zakreslených v souhvězdí.

Tak to byly naše rady, ale, ať už se rozhodnete zútulnit svůj domov jakkoliv, řiďte se především tím, abyste se v něm cítili dobře vy sami.

Rate this post
Sdílejte