Zařizujete si nové bydlení? Látkové rolety jsou ideální volbou do vašeho interiéru

Zařizujete si nové bydlení? Látkové rolety jsou ideální volbou do vašeho interiéru

Sdílejte

latkoverolety

Při výběru vybavení do bytu je důležité zkombinovat praktickou a estetickou stránku. Platí to i pro takovou věc, jako je druh stínění. Dobrou volbou jsou například látkové rolety. Ty nabídnou celou řadu nejrůznějších druhů a barevných kombinací, aby bylo možné vytvořit ideální prvek do vašeho interiéru. Podívejte se, jaké jsou hlavní výhody látkových rolet a jak vybrat ty nejlepší.

Co jsou látkové rolety

Jedním ze způsobů, jak elegantně vyřešit stínění v interiéru, jsou vnitřní rolety. Kvalitní látkové rolety mají poměrně dlouhou historii a stále se těší velké oblibě. Výborně totiž kombinují praktické vlastnosti v podobě ideálního zastínění s tím, že působí estetickým dojmem. Bonusem navíc je i snadná údržba a ovládání takových rolet.

V porovnání s tím, jak látkové rolety vypadaly v minulosti, se však dnešní modely rozhodně nedají srovnávat. Dříve šlo o podivnou plachtu, která se hlučně zasouvala do ošklivé kazety. Dnes tomu tak není, protože máte na výběr z celé řady kvalitních látek v mnoha odstínech. Velký vývoj prodělala také nejrůznější pouzdra a kazety, do kterých se rolety navíjí. Stačí se podívat na něco málo z aktuální nabídky látkových rolet a hned si uděláte lepší představu.

Výhody látkových rolet

A proč zvolit konkrétně látkové rolety a ne některý jiný druh stínění? Důvodů je hned několik. V první řadě se jedná o estetické řešení, které zároveň výborně splní účel. A to buď jemné odstínění nebo víceméně kompletní zastínění místnosti v závislosti na tom, jaké rolety zvolíte. Pohled na látkové rolety v dobře vybraném odstínu navíc vypadá v interiéru velmi dobře, což je velká výhoda například při porovnání s klasickými vnitřními žaluziemi.

Kromě toho nabídnou látkové rolety poměrně jednoduchou montáž, kdy konkrétní postup závisí na zvolené kazetě. Existuje však i otevřená kazeta, u které je montáž na okno naprosto bez vrtání, takže si s tím zvládne poradit opravdu každý. Mezi další přednosti látkových rolet rozhodně patří i snadná údržba. Vzhledem k tomu, že je látka ve svislé poloze, příliš nezachytává prach.

Designový prvek domácnosti

Jednou z důležitých výhod látkových rolet je jejich elegantní vzhled. Snadno se promění v designový a stylový prvek domácnosti. Díky pestrému výběru barevných variant můžete rolety bez problémů sladit s dalším nábytkem a vybavením. Elegantní vzhled podpoří i designově příjemná kazeta, která může být otevřená či zakrytá vzhledově příjemným krytem. Pro perfektní designový výsledek si vybíráte také barvu ovládacího mechanismu. Řetízek pro manipulaci s látkovou roletou totiž může být v bílé nebo hnědé variantě. Tato barva přitom bude shodná s barvou kazety.

Vzhledem k příznivé ceně látkových rolet i snadné montáži je možné pořídit si novou barevnou variantu už po pár letech. Rolety tak mohou pomoci s celkovou změnou vizuální stránky vašeho bydlení. Pokud se do toho budete chtít pustit, nebojte se ani výraznějších odstínů a dramatických kontrastů, k nimž můžete využít právě látkové rolety do oken.

Vybírejte z neutrálních barev vhodných pro každý interiér

Pokud se bojíte, aby látková roleta nebyla moc výrazným prvkem v domácnosti, zvolte neutrální barvy. Výrazné kontrasty jsou vhodné ve chvílích, kdy máte jistotu, že výsledek bude vypadat dobře. Mezi oblíbené barvy, se kterými nesáhnete vedle a velmi dobře se kombinují s ostatním vybavením interiéru, patří například béžová, bílá, smetanová, písková nebo ocelová šedá. Zároveň rozhodně nemusíte zvolit pro všechny místnosti shodnou barvu. Naopak bude velmi dobře vypadat, když barvu rolety plně přizpůsobíte tomu, do jakých odstínů je laděný konkrétní pokoj.

Tím však výčet nejrůznějších odstínů rozhodně nekončí. K dispozici jsou jemnější pastelové barvy, ale i syté odstíny, u kterých najdete opravdu výraznější odstínění. Pečlivě promyslete i to, jak bude vybraná barva látkové rolety ladit s rámem okna. A když si nebudete vědět rady a budete váhat mezi několika barevnými variantami, možná vám s rozřešením pomůže zaslání až 8 vzorků zdarma. Snadno tak uvidíte materiál látkových rolet i to, jak daná barva vypadá ve skutečnosti a zda bude opravdu ladit s vybavením v konkrétní místnosti.

Látkové rolety na míru

Protože musí vybrané rolety přesně sedět na okno, je každá výroba na míru. Výsledkem tak jsou látkové rolety na míru, u kterých si zvolíte nejenom barvu, ale především ideální rozměry. Aby to bylo možné, nesmíte zapomenout na prostudování návodu, který vám prozradí, jak změřit okno, na které chcete rolety umístit. Nezapomeňte si také promyslet, na jaké straně chcete mít ovládací řetízek.

Moderní alternativa pro příjemné zatemnění

U moderních látkových rolet se můžete rozhodnout, jestli budou pouze pro jemné zastínění, nebo poslouží pro vysoké zatemnění, kdy dokážou téměř perfektně odstínit venkovní světlo. Taková varianta je ideální především do ložnic a do místností, kde si chcete udržovat maximální soukromí a klid. Naopak jemnější varianta se hodí do každé jiné místnosti, kde je cílem zabránit zvědavým zrakům z okolí, ale zároveň nechat mírně prosvítat okolní světlo.

Hlavní rozdíl v konstrukci rolet, které propouští málo či naopak více světla spočívá v síle použité látky. Výraznější zastínění nabídnou silnější rolety s vyšší hustotou látky. Platí také, že záleží na barevném odstínu, kdy logicky světlejší barvy propustí dovnitř více světla v porovnání s těmi tmavými.

Jak vybrat správné látkové rolety

Látkové rolety se liší barvou použité látky i tím, jaký druh kazety si vyberete. Při výběru postupujte následovně. Nejdříve si promyslete, jaký zhruba barevný odstín hledáte. Následně si bez problémů vyberte klidně i několik kandidátů na ideální barevnou variantu. K těmto roletám si následně můžete nechat zaslat vzorky zdarma, ať si prohlédnete, jak bude barva vypadat. Z toho zvolte ideální barvu. A máte za sebou velmi složitý krok.

Následně si v detailu zvolené barevné varianty připravte naměřené rozměry podle návodu. Pečlivě zadejte výšku a šířku požadovaných látkových rolet. K tomu zvolte stranu, na které bude ovládání, a jaká bude barva mechanismu a kazety. Posledním bodem je výběr typu montáže. Ne všechna okna jsou vhodná pro montáž bez vrtání, takže si dopředu ověřte, jestli bude vybraný způsob uchycení možné realizovat ve vašem konkrétním případě. A následně už zbývá zvolit počet kusů rolet a máte hotovou objednávku.

Montáž látkových rolet

Pořízení nového druhu stínění se nemusíte bát. Montáž látkových rolet do oken je totiž až překvapivě jednoduchá. Tou nejjednodušší variantou je přitom montáž bez vrtání. Rolety totiž stačí pomocí otevřené kazety připevnit k rámu okna a je hotovo. S tímhle úkolem si tak poradí naprosto každý bez rozdílu.

Pokud však budete chtít polo nebo maxi kazetu, nebo z nějakého důvodu nebude možná jednoduchá montáž bez vrtání, je zde klasický způsob. K dispozici máte hned několik míst, kde můžete mechanismus připevnit. A to na rám okna či na stěnu, S pomocí přehledně zpracovaného návodu jistě nebude problém připevnit rolety na své místo. Jen to bude chtít trochu šikovnosti a správné vybavení včetně vrtačky a vhodných šroubů či vrutů podle toho, do jakého materiálu budete látkové rolety uchycovat.

Snadná údržba a čištění látkových rolet

A jak se starat o takové látkové rolety? Pravidelná údržba je velmi jednoduché, což patří mezi jedny z hlavních výhod. Hned na začátek je dobré uvést, že látkové rolety ve většině případů nepatří do pračky. Prach z nich můžete odstranit s pomocí vysavače, který je lepší nastavit spíše na menší výkon. Pomoci může také otření suchým hadříkem či odstranění prachu s jemnou prachovkou.

Pro výraznější čištění například při nečistotě je dobré použít navlhčený hadřík či houbičku a jemně očistit postižené místo. Pozor na používání nejrůznějších čisticích prostředků, které mohou být oxidační, což by mohlo poškodit barevnost látky. Pro čištění je dobré nechávat rolety rovnou na okně, kdy ve většině případů není potřeba sundávání z mechanismu. Stačí postupovat opatrně a rolety mohou za chvíli vypadat jako nové.

Nakupujte u specialisty na látkové rolety FOA

Pokud už víte, že látkové rolety jsou přesně to, co vašemu interiéru schází, nezbývá nic jiného, než se pustit do hledání toho správného výrobce. Výbornou volbou jsou látkové rolety FOA. Potěší především opravdu širokou nabídkou nejrůznějších barev. Dále je samozřejmostí kvalitní zpracování s propracovanými kazetami vytvořenými tak, aby byla jejich montáž co možná nejvíce jednoduchá. Během celého procesu objednávky se můžete těšit na příjemný zákaznický servis, kdy se ještě odborník na telefonu zeptá, jestli máte všechno správně změřeno a zda objednávka odpovídá. Po odeslání objednávky i celé vyřízení a následné odeslání hotových rolet velmi rychlé. Pro opravdu precizní výběr se rozhodně nebojte využít možnosti zaslání vzorků zdarma. Snáze tak zvolíte nejlepší variantu z pestré nabídky látkových rolet. Přeci jenom půjde o výrazný prvek, který je vidět zevnitř i z vnějších částí, tak ať při výběru nic nepodceníte.

Rate this post
Sdílejte