Co vše se vám může hodit pro svařování?

Co vše se vám může hodit pro svařování?

Sdílejte

welder g08990bb38 640Drobné opravy na kovových i nekovových materiálech si snadno provede každý z vás doma, pakliže je alespoň trochu zručným kutilem. Jako součást této práce je leckdy nutné provést důkladné svařování. Co za pomůcky si pro takovouto činnost budete muset opatřit?

Svářečky

Základem je samozřejmě použití kvalitní svářečky, která je určená k danému typu svařování. Pro běžné práce a opravy se hodí malé invertorové svářečky, jejichž nákupní cena se pohybuje už od pár tisíc korun, takže jsou poměrně dostupným zbožím i pro méně movité zájemce. Profesionální svářečky samozřejmě vyjdou několikanásobně dráž. Invertory však bezpečně postačí pro hobby kutily. Oceníte u nich jejich snadnou přenositelnost. Zvolíte-li navíc dobrého prodejce, dostanete k základnímu přístroji i nejrůznější příslušenství, které byste si jinak museli pořizovat zvlášť a vyšlo by vás minimálně na další stovky korun. Je tím myšlen třeba zemnící kabel.

Moderní svářečky jsou maximálně bezpečné, protože už zcela běžně mívají tepelné, přepěťové a proudové pojistky, jež zároveň chrání přístroje před poškozením.

Elektrody

Při svařování je rovněž nutné používat vhodné elektrody. U klasického obloukového svařování se jako nejlepší jeví wolframové elektrody, které se netaví. Variant lze však v obchodech najít více. Nevíte-li si rady, obraťte se přímo na prodejce, jistě vám rádi poradí.

Ochranné kukly

Svět svářeček se netýká pouze samotných zdrojů, ale také ochranných pomůcek. Rozhodně si nezapomeňte pořídit kvalitní ochranu obličeje a očí. Velmi zajímavé jsou v tomto ohledu samostmívací svařovací kukly, jejichž zorník se automaticky ztmavuje, jakmile při svařování vznikne charakteristický ostrý jas. Kukla zároveň zabrání popáleninám od odlétajících jisker. Ty však mohou způsobit problémy rovněž na pokožce, proto si kupte ještě dobré rukavice. A v neposlední řadě se vyplácí během svařování nosit dlouhé pracovní oděvy.

Rate this post
Sdílejte