Jaké máte možnosti při pokládce trávníku?

Jaké máte možnosti při pokládce trávníku?

Sdílejte

bungalow 20544 640

Jaro je ideálním obdobím, kdy je vhodné začít s výsadbou a pokládkou trávníku, případně s jeho rekultivací. Zatímco dříve bylo běžné zasévat trávu pomocí semínek, dnes už existují mnohem praktičtější a rychlejší způsoby.

Kdy začít s tvorbou trávníku?

V případě, že na pozemku chcete mít skutečně kvalitní a krásně zelený trávník, je zapotřebí s jeho položením začít v období, kdy ještě venku nepanují tak vysoké teploty, zároveň by však neměly být ranní mrazíky. Klasická výsadba je poměrně časově a energeticky náročná, tudíž se hodí spíše pro menší pozemky. Jakmile máte prostornější zahradu, vyplatí se zvolit živý travní koberec. Jeho pokládka je snadná a rychlá.

Travní koberce a jejich hlavní přednosti

V zásadě si lze vybírat z několika variant. Běžný travní koberec se dá aplikovat na zahrady u rodinných domů, kde nepočítáte s jeho příliš velkým zatížením a nepotřebujete, aby byl dokonale zarovnaný a vitální. Jakmile však máte velkou plochu a dá se předpokládat, že určitá část bude intenzivněji namáhaná, kupříkladu vlivem pobíhání domácích zvířat, dětí apod., vyplatí se investovat spíše do kvalitnějšího produktu. Příkladem budiž živý travní koberec OK, o němž se detailnější informace dozvíte na webových stránkách firmy Pokládané trávníky – www.pokladanetravniky.cz. Je vhodný nejen na soukromé pozemky, ale také například na fotbalová a další sportovní hřiště, potažmo do parků, kdy se počítá s tím, že se na něm bude pohybovat značné množství osob a bude tudíž hodně zatížený. Rozdíl oproti klasickému travnímu koberci spočívá především v hustotě a tenkosti listů.

Položení koberce a sekání

Péče o trávník, který vznikne položením koberců, je velmi jednoduchá. Stačí, abyste jej pravidelně sekali. V hlavní sezoně se doporučuje zkracování pomocí sekačky alespoň jednou za čtrnáct dní. Záleží samozřejmě na tom, jak vysokou trávu na pozemku chcete mít. Samotná pokládka travních koberců (klasických i těch, jež jsou určené pro intenzivní zátěž) trvá pouze několik hodin. U typického rodinného domu počítejte s tím, že celá akce zabere maximálně 1 – 2 dny, přičemž se tráva začne zelenat už po pár dnech.

 

Rate this post
Sdílejte