Bezpečnostní zámky: podle čeho bychom je měli vybírat?

Bezpečnostní zámky: podle čeho bychom je měli vybírat?

Sdílejte

door 1089560 640

Bezpečnostní vložka je důležitou součástí všech vchodových dveří. Aby se jednalo skutečně o bezpečnostní kování, musí být oceněna certifikátem bezpečnosti. Zámek opatřený bezpečnostní vložkou je chráněn před mechanickým nebo i jiným poškozením. Tím pádem není příliš jednoduché násilně otevřít dveře. Nejedná se ale o jediný bezpečnostní prvek – chceme-li docílit ještě větší míry bezpečí, je třeba jednotlivé bezpečnostní prvky kombinovat. Podle čeho je vybrat?

Základy při výběru

Bezpečnostní zámky vybíráme podle tří základních parametrů:

  • Tloušťka dveří: při nesprávně změřené velikosti by se mohlo stát, že bezpečnostní zámek prostě nebude na dveře sedět.
  • Orientace dveří: to znamená, že je třeba si uvědomit, na kterou stranu se dveře otvírají.
  • Rozteč bezpečnostního kování: jedná se o vzdálenost mezi osou kliky a osou otvoru pro klíče. Tento parametr nemusíte znát, když si vyberete rozetové kování. U bezpečnostního štítového kování se obvykle používá vzdálenost 90 mm (u starších dveří pak 92 mm).

Kliky na dveře

Také volba kliky bude hrát velkou roli. Nejrozšířenější je štítové bezpečnostní kování, kde otvor pro klíč i klika jsou na jedné ploše. K dispozici je i rozetové bezpečnostní kování (klika a otvor pro klíč jsou zvlášť). Bezpečnostní kování pak může být s krytem vložky (cylindrická vložka je chráněna před vylomením, jedná se o bezpečnější variantu) nebo bez krytu. A nakonec můžeme vybírat podle kliky. U bezpečnostního provedení máme na výběr klika-klika (na vnitřní straně-na vnější straně), klika-madlo nebo koule na vchodové dveře (to znamená, že zvenku se dveře nedají otevřít, bez použití klíče).

Povrchová úprava

K dispozici je celá spousta materiálů, které mohou kliku chránit jak před mechanickým poškozením, tak také před vlivy počasí. Vybrat si můžete kliku z eloxovaného hliníku, nerezovou kliku, kliku nerez mat, chrom a spousta dalších.

Rate this post
Sdílejte