Jak na impregnaci dřevěného domku

Jak na impregnaci dřevěného domku

Sdílejte

house-184006_1280

Venkovní vlivy, hmyz, plísně a různé houby, jeden problém je větším nepřítelem dřeva než druhý. Dřevěné stavby mohou být náročnější na údržbu, a pokud chcete, aby jejich struktura a vzhled zůstával dlouhá léta stejná, budete jim muset věnovat dostatek času. Avšak jistě uznáte, že zahradní domky ze dřeva do vaší zahrady zapadnou mnohem lépe, než ty plastové.

Jak na to?

Než se pustíte do samotné ochrany staveb ze dřeva, musíte odstranit předchozí vrstvu nátěru. Jestliže začnete dřevo natírat na původní vrstvu, nedojde ke správnému proniknutí nátěru do struktury dřeva a celá práce bude zbytečná. Navíc by se mohl nový nátěr poměrně rychle odlupovat s tím starým. Lazury je vhodné vrstvit podle toho, jaký druh nátěru si pořídíte. Veškeré informace, jak s nátěrem zacházet vám sdělí v prodejně, popřípadě je najdete na obalu nátěru.

Pravidla, která je dobré dodržovat

Velice důležité je, aby vám při natírání přálo počasí. Jestliže bude relativní vlhkost vzduchu vyšší jak 75 %, raději natírání odložte a vymyslete si jinou práci či aktivitu na zahradě. Ideální teplota pro natírání je v rozmezí 20 – 25 °C. Nižší teploty znamenají pomalejší schnutí barev a vyšší teploty naopak můžou usychání zrychlit a tím zpravidla nedochází k hladkému napojování jednotlivých tahů. Pokud chcete, aby váš zahradní domek na nářadí vypadal přesně podle vašich představ, nespěchejte. Už při výběru správného materiálu zvažte všechny možnosti. Než se pak pustíte do samotného natírání, nezapomeňte barvu řádně promíchat. Natírejte vždy ve směru vláken a pro nanesení další vrstvy počkejte, než předchozí dostatečně zaschne. Jestli nechcete, aby během čekání na další vrstvu vaše štětce vyschly, zabalte je do alobalu nebo do potravinářské fólie, díky tomu budou připravené ihned k další práci. Poslední radou, ne pravidlem, je, že jakmile skončíte s prací, plechovku se zbytkem barvy pořádně uzavřete a otočte vzhůru nohama. Díky tomu bude nátěrová hmota déle použitelná.

 

Rate this post
Sdílejte