Deka, přístup zachování energie – 1. část

Deka, přístup zachování energie – 1. část

Sdílejte

Deka, přístup zachování energie – 1. část

Zvykli jsme si na vlastnost být na sebe velmi hrdí, že dobou jsme nehospodární a nebereme nic jako samozřejmost. Snad naše průkopnické kořeny a průchod ekonomickou krizí, to vše zanechalo hluboký dojem na nás ohledně vztahu mezi úsilím a odměnou. Možná, že samy o sobě bychom měli přemýšlet, abychom zvážili hlouběji náklady věcí – ať už s naší vlastní prací, nebo placením za věci od ostatních.

Ale jak 20. století pokračovalo a fosilní paliva řídily výrobu, všechno se stalo levnější, všudypřítomné a věci byly a jsou na jedno použití. Brzy se nic nezdálo, že by stálo hodně, ani znamenalo mnoho. Začínajícím teplem v zimě jsme měli na sobě šortky s tílkem a chodili bosý v domě, to nebylo žádný problém, protože účet byl nízký a náklady na bydlení byly snadné. Ale pryč jsou tyto dny, milí přátelé.

Nová skromnost

Tak mnoho z nás díky pozdní docházkou domů z práce, která je pro některé velmi těžká, nám ukázala období, kdy vztahy mezi věcmi jsou pevnější a málo kdy něco vyhodíme. To je důvod, proč ochráníme všechny druhy – od energie až po ponechávání méně opakovaných věci, což je spíše lepší než nové nákupy – je to totiž znovu v módě. A s těmito novými výzvami musíme najít způsob, jak dostat místo v teple, zůstat v pohodě, a to, co potřebujeme, aniž bychom se o tom zmiňovali či prosili.

Takže během chladných a zimních měsíců dopředu, nám dovolte, abych doporučili, abyste znovu zvážili potřebnou, teplou deku.

Zde je zkušenost jedné ženy: V jejím domě její manžel provozuje pevnou energetickou loď. Doma mají dvě vytápění a chladící zóny, v patře i v přízemí, což jim umožňuje udržovat termostat nízko, když ona i její manžel spí nahoře, nebo dole, i když jsou v práci během dne. Nikdy, ale nikdy jim zima nedovolila, aby topení šlo ve stupních výš přes den, než-li jenom kolem dvaceti stupňů. A ve všech zónách je to udržováno pod osmnáct nebo méně přes noc.

Mají propracovaný rituál zavírání černých venkovních závěsů, když zapadne slunce, aby se zachovalo teplo a jejich otevření nastane s východem slunce, kdy se zachytí pasivní solární teplo během dne. Říká, že toto samo o sobě vypovídá o tom, jak oholuje zákon naše vytápění a chlazení o zhruba čtvrtinu ve všech ročních obdobích.

Ale ona patří do skupiny chladnokrevných žen. Změnila tedy názor a raději si ponechala svojí starou deku, která jí pomohla v některých chladnějších dnech. Stala se z ní šetřící žena, která využívá i věci, které by jindy vyhodila, a které ji teď budou sloužit v zimním období, aby se zahřála, i když by si mohla místo toho vytápět domov podle potřeb, jak by chtěla, ale kvůli zvyšování nákladů na domácnost si to nemůže dovolit. Proto zvolila deku po babičce.

Rate this post
Sdílejte