Zahradní jezírka

Zahradní jezírka

Sdílejte

Zahradní jezírka

Jakmile půda dostatečně rozmrzne a pomalu začne hřát jarní sluníčko, možná se Vám vybaví Váš sen o realizaci vlastních zahradních jezírek. Patříte – li mezi ty, kteří tráví na jaře a v létě většinu času venku, stojí za to tento nápad zrealizovat. Jen vy sami si rozhodnete o podobě, která se objeví u vás na zahradě. Na vše nemusíte být při budování sami. Na pomoc si můžete přizvat i zahradního architekta.

Pojem zahradní jezírka

Je pojmem obecným, který se vžil pro různé druhy i typy jezírek. Správná definice, ale zní okrasná zahradní jezírka. Primárním účelem je estetika a na rozdíl od koupacích nemají žádnou další funkci. Proto jsou jezírka přizpůsobená pouze estetice. Od konstrukce nádrže, přes velikost, způsob osázení vodními rostlinami až po míru zarybnění.

Profil dna

Největší rozdíl mezi jezírky naleznete v profilu a modeláži dna. Obvykle má jednotlivé mělké a středně hluboké zóny odděleny od hlubší části pomocí teras a schůdků. Velký důraz je kladen na vodní rostliny, a proto se při jejich návrhu vychází z jejich přepokládaného počtu a druhů. Nebývá u nich ani obvyklá velká hloubka dna. Běžně se buduje do hloubky 1,5 metru.

Bohatě tato hloubka postačí k přezimování ryb i rostlin. Stabilitu udrží i v parních letních dnech. Dno by mělo být pokryto kačírkem, nebo jinými druhy dekorativních kamenů či štěrku. Kačírek plní jen estetickou funkci. Zároveň však zbraňuje zanášení jezírek kaly.

Stavba zahradních jezírek

Je možná svépomocí. Ale musí se jednat o malý objem vody. V tomto případě je to projekt, který člověk zvládne na zahradě s přáteli vlastními silami. Využít se k tomuto účelu dají i plastové nádrže, které se po vyhloubení umístí do jámy. Na internetu se poté stačí podívat na návod.

Budovat se mohou i za pomoci architekta. Zde se už musí, ale počítat s vyšší cenou. Podle náročnosti a celkového projektu a plochy zahrady zaplatíte architektovi v rozmezí od 9.000 Kč do 20. 000 Kč.

Rate this post
Sdílejte