Zahradní obrubníky

Zahradní obrubníky

Sdílejte

Většina zahrádkářů a pěstitelů přemýšlí o tom, jak efektivně rozčlenit na zahradě pásy záhonů, trávník či jak ohraničit cestičky a chodníky. V dnešní moderní době se již upustilo do udusané hlíny anebo kamenných valounů. Do popředí se dostávají zahradní obrubníky. Vývoj se dostal dokonce tak daleko, že se využívají neviditelné obrubníky.

Říkáte si, že jste neslyšeli o tomto způsobu? Tak Vám článek může přinést inspiraci a zároveň i informace. Podíváme se na to, co přesně obsahuje daný pojem. Popíšeme si výhody a nevýhody těchto obrubníků. Opomenuto nebude ani praktické využití.

Pojem neviditelné zahradní obrubníky

První věcí, která Vás asi napadne v této souvislosti, je důvod jejich názvu. Jak se může obrubník stát neviditelným? Název je zde však na místě. Po zasazení obrubníků k povrchu terénu, z něj totiž naprosto nic neuvidíte. Zahradu Vám tak budou tvořit v důsledku tohoto faktu naprosto přesně ohraničené obrazce. Obrazce však nebudou narušeny žádnými nepřirozenými komponentami.

Jsou velmi podobné zámkové dlažbě. Fungují na naprosto stejných stěžejných vlastnostech. Upínání jejich zasazení je tvořeno zámkem. Získáte tak obrazec či pás, který si sami vytvoříte. Nebude disponovat žádnými mezerami.

Jaké jsou možnosti použití?

Každý kdo má na zahradě zeleň, záhonky ocení možnost rozdělit si plochy od sebe obrubníky. Jejich využitelnost je široce variabilní. Oddělíte s ním prakticky jakýkoliv povrch. Bývají vyrobené z plastu a řešeny tak, aby svým vzhledem nerušili vzhled a kompozici zahrady.

Instalace zahradních obrubníků není nijak náročná. Instalují se pouze do výšky povrchu daného terénu. Díky tomu je zaručeno, že záhonky, cestičky nebudou viditelně označeny. I přesto budou tvarů a velikostí jakých si přejete.

Výhody

Tento typ zahradních obrubníků se může pochlubit nespornými výhodami. Mezi ně patří rychlá a levná montáž. Pro montáž nemusíte vynakládat další finanční prostředky, hravě si je namontujete sami. Je rychlá, čistá a jednoduchá.

Snadno se dají i demnotovat a měnit. Nic nebrání tedy domu změnit vkus a provést novou montáž. Pro ukotvení dílů zahradních obrubníků u sebe bohatě postačí připevnění speciálními hřeby. Ty jsou buď plastové anebo ocelové, bude záležet jen na Vás, čemu dáte přednost.

Další výhodou je jejich univerzálnost. Využít je můžete nejen při kompletních či částečných úpravách zahrady, ale také při jejím budování. Snadno a rychle si ho vytvarujete do požadovaného tvaru. Vytvořit si tak můžete kulaté, rovné i obdélníkové záhonky.

Rate this post
Sdílejte