Když vytopíte souseda

Když vytopíte souseda

Sdílejte

Když člověk bydlí v panelovém domě, tak běžně řeší nějaké spory se svými sousedy. Jednou je to neposedné dítě, které velice dupe, podruhé je to provrtání stěny až do vašeho pokoje a stejně tak to může být i nechtěné vytopení z koupelny. Tak jak se se sousedy domluvit?

Když máte dobré sousedy, není co řešit

V případě, že bydlíte v panelovém domě a vznikne vám nějaký problém, tak všechno záleží na tom, jak se k tomu postaví vaši sousedé a také majitel domu. Dobré vztahy s těmito lidmi vám mohou pomoci vyřešit problém bez velkých starostí, avšak může se stát, že natrefíte na sousedy či majitele, který vám celou situaci ještě znepříjemní. Proto je dobré hned od počátku pracovat na dobrých vztazích, ačkoliv je to mnohdy velice obtížné a v některých situacích vyloženě nemožné, může vám to pomoci při některých problémech.

Pozor na smlouvu a zákony

Další důležitá věc, která by vás měla zajímat, když nastane problém a vy například radiátorem vytopíte sousedy, je nájemní smlouva, neboť právě v tomto dokumentu je uvedeno, kdo by se měl o daný problém postarat a kdo bude hradit veškeré škody. Rozhodně dávejte pozor na různé slovíčkaření, je nutné, aby vše bylo opravdu písemně a jednoznačně, protože kdyby opravdu došlo k nějakému problému, tak nikdo nebude chtít něco platit. Může se stát, že do smlouvy například napíše, že drobné opravy máte na vlastní náklady a ty vysoké škody zaplatí majitel. Ovšem, co je drobná škoda a od jaké částky jsou to vysoké škody? Přesně to jsou věci, které je třeba definovat, nebo se poté bude majitel ohrazovat se zákonem.

Pozor na to, co není vaše

Každopádně pokud se vám stane podobný problém, jako je vytopení radiátorem své sousedy a majitel bude na vás zkoušet různé věci, abyste škody zaplatili vy, tak musíte pátrat po všech okolností. Jedním velice zajímavým aspektem je to, že radiátor není vaše vlastnictví, ale byl zde už při vašem příchodu, takže za něj zodpovídá majitel. Ovšem opět je velice důležité, co máte ve smlouvě, zda jste pouze nájemník anebo majitel daného bytu a také to, jak se umíte bít za svou pravdu.

Pojištění je jistota

Úplně nejlepší možnost, která vám poradí i s vytopením radiátorem sousedů je pojištění. V případě, že se nastěhujete do nového a víte, že zde chcete strávit delší dobu, určitě byste si měli byt nechat pojistit, je to jistota, která vám pomůže právě při podobných situacích. Ovšem musíte přemýšlet o tom, jaké pojištění domu a domácnosti zvolit, protože existují i taková, která vám například neuhradí škody na věcech, které nejsou vaše. Tedy například když dojde k poškození kuchyňské linky a tato linka zde zůstala po původních majitelích, tak za ní nic nedostanete, proto je dobré se informovat a ptát se na veškeré aspekty daného pojištění.

V panelovém bytě je velice jednoduché udělat nějaký problém, ale víte, jak ho můžete řešit?

Rate this post
Sdílejte