Živý, nebo umělý vánoční stromek? Oba mají své výhody

Živý, nebo umělý vánoční stromek? Oba mají své výhody

Sdílejte

Vánoce jsou časem rodinných setkání, radosti a dárků. Středobodem vánoční atmosféry v každé domácnosti je vánoční stromek a nazdobená štědrovečerní tabule. Mnoho lidí váhá, jestli je lepší umělý nebo přírodní vánoční stromeček. Pojďme se tedy blíže podívat na to, jaké mají výhody a nevýhody.

Živý vánoční stromek hezky voní, ale opadává z něj jehličí

Nejsilnější argument, proč si pořídit pravý vánoční stromek, je krásná vůně lesa, která provoní celou vánoční domácnost. Za jeho vůni může jehličí a také smola, která se ze stromku v teplém bytě uvolňuje. Daní za hezkou vůni je opadávající jehličí a pryskyřice, která může odkapávat na zem.

Smrček a borovice patří k levnějším stromkům. U borovice si dejte záležet na včasném nákupu. Pěkné kusy jsou často rychle prodané, takže na vás zbydou jen stromky s řidčeji rostlými větvičkami. Smrček svou hustotou působí kompaktněji a většinou je mezi nimi největší výběr. Nejvíce opadavý je smrk, nejméně opadavá borovice. U smoly to platí naopak. Borovice vylučuje smolu i prostřednictvím jehličí, které je proto lepivé. Aby stromek tolik neopadával, pořiďte si pro něj stojan se zásobníkem na vodu. Přímo pod kmen můžete umístit starý balicí papír, aby vám odkapávající smola nezničila koberec.

Jedlička je v posledních letech hodně oblíbená pro svůj pravidelný symetrický růst. Má také dobrou hustotu větviček a velkou výhodou je její odolnost, kdy v teple téměř neopadává. Nevýhodou je cena. Jedličky začínají obvykle na částkách od 800 korun výš.

Nákup živého vánočního stromku rozhodně neodkládejte. Nemuseli byste mít z čeho vybírat. Těsně před Vánoci už jsou ty nejlepší kusy prodané a na vás zbydou jen ty ošklivě rostlé. Než si stromek přinesete domů, nechte ho chvíli aklimatizovat na zatepleném balkoně nebo chladnější chodbě. Tím, že ho přinesete hned do teplého obýváku, utrpí teplotní šok a rychleji uschne. Pokud máte dům se zahradou, přemýšlejte o nákupu stromku v květináči, který můžete po Vánocích umístit ven nebo přímo zasadit na zahradu.

Dnešní moderní stromky jsou téměř k nerozeznání od těch živých

Umělý vánoční stromek si hodně lidí pamatuje jako ošklivé „koště“. Pro jeho nákup proto nechoďte do tržnice, ale raději do některého hobby marketu, kde je větší výběr a stromek si můžete lépe prohlédnout. Dnešní umělé stromky mají hustě „rostlé“ větve a vybrat si můžete mezi borovicí nebo jedličkou. Umělé stromky se prodávají i v různých barvách. Krásná je třeba bílá jedlička, která vypadá jako zasněžená.

 

 

 

Umělé stromky se prodávají v různých velikostech a vždy máte jistotu, že stromek bude pravidelný a symetrický. Z umělého stromku neopadává jehličí ani nekape pryskyřice. Je lehký, a proto ho můžete snadno přemístit. Jeho větve se dají dobře tvarovat, takže ho lze umístit i blízko ke stěně. Po Vánocích ho snadno složíte a uložíte do sklepa nebo na půdu. Z umělého vánočního stromku můžete další sezonu otřít prach vlhkým hadříkem, takže bude vypadat zase jako nový.

Domov provoňte svíčkami a nezapomeňte na vánoční dekorace

Stromeček ozdobte LED světelným řetězem a vánočními ozdobami. Na ten živý můžete zavěsit i prskavky. Vůni Vánoc ve vaší domácnosti vytvoříte s pomocí vonných svíček a zapálením tradičního františka. Svíčky navíc můžete umístit do elegantních svícnů, které svou stínohrou nadchnou každého člena rodiny. Štědrovečerní tabuli pak ozdobte pěkným ubrusem a doprostřed umístěte vánoční svícen.

Rate this post
Sdílejte