Zahradní sestava a její podoby

Zahradní sestava a její podoby

Sdílejte

Zahrada má především sloužit jako místo relaxace a odpočinku. Proto, aby svůj účel mohla splnit na sto procent, je důležité vybrat si na ní správnou zahradní sestavu. Vždyť co je po náročném dni příjemnějšího, než si sednout do pohodlné sestavy a dobíjet tak energii ze slunečních paprsků. Nebo třeba jen tak posedět u grilovaného masa a lahvičky vína s rodinou a přáteli.

V letních měsících se život s obývacích pokojů přesouvá na zahradu. A tomu by mělo odpovídat i její vybavení. Jak by měla vypadat správná zahradní sestava? Měla by být pohodlná, hezká na pohled, ale zároveň také praktická a funkční. V současné době je výběr skutečně široký.

Znalosti před výběrem

Než se, ale rozhodnete a vyberete si konkrétní typ, je potřeba zvážit určité věci. Především to, kde bude sestava umístěná a jak často bude využívaná. Samozřejmě je rozdíl, jestli na zahradě obvykle sedáte jen ve dvou, nebo jestli máte velkou rodinu a navíc se u vás pravidelně schází velké množství přátel. Důležité je i umístění. Stojí pod střechou, nejsou tak velké nároky na materiál jako v případě, že je umístěna venku a musí odolávat vlivům počasí.

Svou roli sehrává i velkost prostoru a možnost uskladnění v zimním období. Pokud máte problémy s místem, je vhodné zvolit stohovatelné, nebo skládací. V úvahu se vždy bere i celkový vzhled zahrady. Zatímco do zahrady venkovského stylu je nejvhodnější použít materiál dřevěný, který přirozeně splyne s prostředím. Naopak tomu bude u jednoduché moderní zahrady. Zde se klidně dá pořídit i extravagantnější nábytek třeba z oceli nebo hliníku, případně i v různých kombinacích.

Materiál používaný pro výrobu zahradní sestavy

Mezi nejčastěji používané materiály pro výrobu zahradní sestavy patří dřevo, plast a kov. Nedá se jednoznačně konstatovat, který z nich je nejlepší. Každý má své výhody a nevýhody a každý se hodí do jiného prostředí. Pojďme si tedy jednotlivé materiály představit blíže.

● Dřevo

Materiál, který vždy působí přirozeně. Jejich nevýhodou je nutnost impregnace a obecně menší životnost oproti v současnosti oblíbeným tropickým druhům dřeva. Ty totiž mají vyšší obsah přírodního oleje a zároveň se jedná o dřevo tvrdé, takže jeho odolnost vůči povětrnostním vlivům je větší. Mezi nejrozšířenější patří teakové dřevo, eukalyptus či red meranti.

● Plast

Těší se velké oblibě. Jeho hlavními a nespornými výhodami je nízká pořizovací cena, lehkost a snadná údržba. Nevýhodou je to, že je málo odolný, praská a není ani ozdobný.

● Kov

Jeho nespornou výhodou je dlouhá trvanlivost bez nutnosti údržby. Kovové zahradní sestavy navíc působí moderně a elegantně, ale vždy si dobře rozmyslete, jestli se bude hodit ke stylu vaší zahrady. Jelikož samotný kov působí poměrně chladně a není úplně pohodlný, výrobci jej velmi často kombinují se dřevem.

Rate this post
Sdílejte