Pečujete o svůj zahradní nábytek dobře?

Pečujete o svůj zahradní nábytek dobře?

Sdílejte

Pečujete o svůj zahradní nábytek dobře?

Autor obrázku: Crinklecrankle.com

Sluníčko láká k pobytu venku a my si chceme dopřát patřičnou péči, abychom si prázdnin pořádně užili. Většinou venkovních prací jsme udělali již na jaro, ale protože bylo dost deštivé, je nasnadě, že se budeme muset našemu exteriéru ještě věnovat i po dobu léta.

Pokud máme venku na terase zahradní nábytek, pak ho musíme před sezonou ošetřit. Pokud máme nábytek z exotických dřevin, tak na ošetření neužíváme lak, žádný, ani takový, který se zdá být univerzální, protože exotická dřevina je tvrdá a proto na ni pouvážíme jenom olej.

Ten má být vzlínavý, to znamená, že nezůstává na povrchu, ale ani netvoří mastné šmouhy, od kterých se potom můžeme ušpinit. Záleží také na správném výběru oleje, jeden může být na mahagon, jiný zase na durina či na týk. Co když ale skryté části nejsou právě z avizovaného týku? Proto je lepší sledovat to, jak se s ním pracuje, než na co je.

Pro ošetření exotických dřev je lepší, pokud na ně nanášíme olej hadříkem, než abychom na ně natírali štětcem, protože pak se na ně vyvíjí ještě větší tlak a olej se pak lépe zanese do dřeva. Plochu leštíme tak, aby povrch zůstal suchý, ale přesto chráněný olejem, který se vstřebal do dřeva.

Taky si musíme dát pozor, jak se o hadr či štětec po natírání starat, jestli jej dát do vody nebo nechat uschnout jenom tak, aby nedošlo k samovznícení. V tomto druhém případě jde o lněný produkt, fermež či jiné podobné výrobky. Tam opravdu může dojít k samovznícení. Tento ochranný nátěr je potřeba opakovat dvakrát do roku.

Pokud ale s nábytkem běžně manipulujeme, pak dochází k uvolnění šroubů, matiček a dalších spojů, a když se nábytky dvakrát za rok věnujeme, pak taky opravíme tyto spoje a předejdeme tomu, že se šroubek zakutálí v trávě a pak už ho nikdy nenajdeme a budeme shánět nový.

Když toto dřevo delší dobu neošetřujeme, pak nám zešedne. Naštěstí existují přípravky na oživení šedí, například Motipu.

Rate this post
Sdílejte