Nízkoenergetický dům – Vyplatí se do něj investovat?

Nízkoenergetický dům – Vyplatí se do něj investovat?

Sdílejte

Nízkoenergetický dům – Vyplatí se do něj investovat?

Nízkoenergetické typové domy jsou v současné době velmi diskutovanou možností mladých rodin. Pakliže se i vy rozhodujete o řešení svého nového domova, přijde vám vhod jasný přehled o výhodách a nevýhodách pasivního domu.

Ten tvrdí to, ta zas ono, základní výhody a nevýhody nízkoenergetického řešení bydlení jsou však nesporné!

Výhody nízkoenergetického bydlení

Nespornou výhodou pasivních staveb je nízká spotřeba tepla na vytápění, a s tím spojené nižší náklady za energie. To oceníte zvláště v této době, kdy se dodavatelé energií nestydí za stále zvyšování cen.

Držíte v rukách katalog rodinných domů a přemýšlíte, proč byste měli za nízkoenergetický standart platit? Vážně se ty vyšší vstupní náklady vyplatí, vrátí?

O kolik více si musíte připravit na stavbu domu záleží na tom, jak velký domov chcete mít. Jaké materiály budou použité a který zdroj vytápění vyberete.

Pokud to zobecníme, klasický rodinný dům projektován dle platných tepelně-technických norem bude o cca 15% levnější než dům s pasivním řešením. Ovšem výše uspořených peněz nízkoenergetického domu může dosáhnout až 60% ročních nákladů na vytápění.

Jak je tedy zřejmé z příkladu, investování do nízkoenergetického domu se navrátí do několika let až desítek let.

Nevýhody nízkoenergetického bydlení

Nevýhodou je již zmíněná vyšší cena, která je navyšována dalšími náklady. Nízkoenergetické domy jsou často vybavené moderními technologiemi, jak je například řízená výměna vzduchu, řízené systémy vytápění atd.).

Ty bydlení výrazně usnadňují a zvyšují kvalitu žití.

Za důležitý bod celého systému považujeme správné navržení celého komplexu pasivního řešení. Doporučujeme spolupráci s odborníky, kteří zabrání katastrofickému scénáři, kdy do nízkoenergetického bydlení investujete statisíce/miliony a ve výsledku nefunguje nic dle představ i potřeb.

Příklady těchto domů:

1

http://www.apex-arch.cz/projekty-rodinnych-domu/ecologic/eco-woodoo/

2

http://www.apex-arch.cz/projekty-rodinnych-domu/ecologic/sto/

3

http://www.apex-arch.cz/projekty-rodinnych-domu/extra/torino/

Rate this post
Sdílejte