Jak si najít byt

Jak si najít byt

Sdílejte

Chcete si najít byt do pronájmu, nebo koupit byt a nevíte jak na to? Zvažte, zda-li chcete investovat větší částku do pronájmu, nebo chcete mít nižší nájem a byt vlastní, což samozřejmě také něco stojí a není to málo. Nicméně pokud budete mít pronájem dlouhodobější, pak se vám spíše nevyplatí.

Za cenu kterou dáte za pronájem navíc, byste později mohli mít byt vlastní. Jedná-li se o krátkodobý pronájem, pak se to zcela jistě vyplatí více, než kupovat si byt za X tisíc. Nejlepší možný způsob jak získat byt je, pokud jej dostanete od města, či obce. Je to velice výhodné a investice nulová.

To však není vůbec jednoduché, protože takových zájemců o byt je mnoho a vy určitě nebudete jediní. Čekací doba je tedy dlouhá a jistota, že se na vás dostane není až tak velká. Nicméně sledujte úřední tabuli a jděte si na městský úřad zažádat. Třeba se na vás štěstí usměje.

Zažádat také můžete na bytovém družstvu. Možná i tam najdete volný byt, který by se vám samozřejmě hodil. Určitě nebude zadarmo, ale za mírnější poplatek. Uvažujete-li o koupi bytu, pak se podívejte na stránky realitních agentur, které byty nabízejí. Hledejte podle lokality, kde byste rádi bydleli.

Je jasné, že realitní agentura si na ceně přidá nemalé peníze a tak se spíše snažte zkontaktovat s majitelem bytu. Poptejte se sousedů, zda na majitele nemají kontakt a podobně. Rozhodně je lepší ušetřit 30% z kupní ceny, nemyslíte? Přirážky si dávají realitky různé, ale obvykle to bývá právě těch 30% a to už není málo.

Na každých 100 000 Kč to dělá 30 000 Kč, tak si to spočítejte. Hledáte-li pouze pronájem bytu, pak pročítejte inzeráty, ve kterých určitě něco najdete. Ptejte se známých, kolegů, kamarádů, jestli nevědí o bytě, který by byl k pronájmu. Rozhodně neberte první nabídku o které uslyšíte, i když by se vám mohla zdát výhodná. Vyčkejte a porovnávejte.

Rate this post
Sdílejte